mindfulness traject Gent

MINDFULNESSTRAJECT


Mindfulness betekent letterlijk aandacht geven aan het nu, het enige moment dat we hebben. Met deze vorm van aandacht draag je zorg voor jezelf, kan je jouw geest tot rust brengen en hoef je jezelf niet langer voorbij te lopen.


Mindfulness leert ons aandacht te geven aan de rijkdom van dit moment. Zonder deze aandacht gaat alles voorbij, zonder dat we het eigenijk echt hebben beseft en beleefd. We lopen onszelf zo vaak voorbij omdat we de indruk krijgen dat het 'hier' niet voldoet. Daarom willen we het liefst van al 'daar' zijn, aangezien we geloven dat het daar beter zal zijn... Haast geeft stress. Stress wordt een gewoonte en maakt het leven vluchtig en zwaar. 


Tijdens het traject beoefenen we samen een andere manier van kijken, denken en voelen. Deze ontwikkeling vraagt oefening. Hiervoor gaan we samen 8 weken op pad.


Je leert je lichaam (opnieuw) gewaarworden en je bewust te zijn van de signalen die het je geeft. Je ontwikkelt een milde houding ten aanzien van jezelf en jouw gedachten en emoties. Zonder jezelf te verliezen in een (stressvolle) situatie.


Naast wat uit persoonlijke ervaringen blijkt bevestigt ook de wetenschap heel wat positieve effecten van mindfulness, onder andere:


  • beter omgaan met angst, piekeren, onrust, (chronische) pijn, ...
  • ervaren van meer innerlijke rust en leven vanuit je zijn
  • verminderen van het risico op depressie en burn-out 
  • meer genieten van het leven
  • verbeterde relaties en communicatie
  • verhogen van je productiviteit en energie

WERKWIJZE